Három ma elképzelhetetlen reklám, ami az 1930-as években megszokott volt.

 

Mindenednek előtt meg kell említeni, hogy régen bármilyen kiadvány látott napvilágot, a hosszabb cikkek alján, oldalt és az utolsó jó néhány lap telis-tele volt hirdetésekkel lévén ezek finanszírozták a kiadványok megszületését.

 Azonban nehezen tudnám elképzelni, bármelyik heti, vagy havi lapban (kivétel persze a tematikus szaklapokban) azt, hogy az Argenta kotlóstyúkokat védő termékét kínáljanak a legjobb áron ma 2021-ben, addig 1935-ben ez teljesen természetes volt.

A Hangya szövetkezet 1935-ös évi nagy könyvében, olyan békésen megfér egymás mellett a féregirtó tojás hirdetés és a legfinomabb egyiptomi selymet kínáló importőr hirdetése mellett, hogy az valami szemet gyönyörködtető.

A hirdetés szövege:

„ A kotlóstyúk (liba, pulyka, kacsa) fészkébe „ Argenta” féregirtó tojást helyezzen, mert megvédi csibéit az élősködő és betegségeket terjesztő tetyvektől, atkáktól és így sok pénzt takarít meg vele. A féregirtó tojások ára ( kicsi) 30 fillér, (nagy)…. 50 fillér. Az Orsz. Mezőgazdasági Kiállításon dicsérő oklevéllel kitüntetetve. Minden „Hangya” üzletben kapható. Gyártja és forgalomba hozza: „ Argenta” laboratórium. Putnok, postafiók: 35”

Forrás: saját gyűjtemény

 

Valószínűleg még sok dohányzónak is kikerekedne a  szeme ma, ha belefutna valahol a szintén Hangya szövetkezet 1935-ös számában található Senator Celofilter cigarettafilter reklámjába, amiben külön kiemelik, hogy ők aztán kímélik a magyarok egészségét ezen hüvelyekkel.





Forrás: saját gyűjtemény

És végül, de nem utolsó sorban egy jó kis féregirtás, a Rendőr évkönyv 1935-ös számából, amelyben a sokat sejtető Cyan Rt, a budapesti Hollán utca 3 szám alatti központjából vállal féregirtást a legmodernebb gázokkal, cyánnal, veszélytelen T. gázzal. 


Forrás: saját gyűjtemény


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Séta az ötven év előtti Pestről a mai Budapestre (1928) a Váci utca

Amit minden magyarnak tudni kell a Nobel Díjról!

Élelmezési tanácsok betegember részére 1936-ból.