A nemes, akinek macskát kellett ennie a szólgálójánál!

 Egy érdekes levelet szeretnék megoszatni a tisztelt olvasókkal a gyüjteményemből.

A levél abszolút magán jellegű egy birtokos és a kedvese között, melyben beszámol a gazdasági dolgokról, az új otthonuk felujítási munkáiról, és arról, hogy egy cselédjük meghívták magukhoz, ahol macskát szolgáltak fel neki és árgus szemekkel nézték, hogy eszi-e.

A történet a felvidéken ( Ma Szlovákia területén) történt.

Korhúen, egy az egyben közlöm az írást, ahogy anno ez a nemes a 19.században papírra vetette.

"Péntek

Édes Szekkém. Leveledet ma ugyan már reggel megkaptam-de a sok fárasztó dolgaim mellett ma egész nap Kálnán kelletett árpát mérni a Zolikának 300. pozsonyi mérőt, úgy hogy igen későn végöztem ott- mire Bajkára értem /: MERT Á A Spaizba akartam neked irni :/ már késő lett volna- és így csak este itt Emködön írom é sorokat.

Kálnán a Trufzerné igen meg akart tisztelni és enni kínált meg macskaszból készítek ki rántott és meg cimerezett eledellel- előtte kénytelen voltam enni belőlle - de mondhatom majd oda lettem úgy utáltam- és mindég nézte hogy meg é eszem!- Ma reggel mentek el Pestre az apa Pepi bácsival már a végső teendők Bajkára nézve el végzendő - minden dolgunk e tárgyban Péntek re esett, ma is Pénteken mentek el; - nem tom én hogy is lesz az már a 3. szoba ki van sikélva - a nagyoba – ebédlő és Katuska szobája a Bábiféle a hol mi fogunk lakni az ma végezte el a kőmíves. – és holnap már sikáltatnám is – de a Mara Hétfői lakadalma végett el fog hallasztódni - mert valamennyi asszony mind kalácsot süt számára – ma már úgy fungált Mara mint béres asszony az anya helett.  – A mi Bábink a Lidivel már Bajkán laknak egészen ott is hálnak – a Miska és a Plútó is – a másik 2. macskánk pedig az Izidor és Szilárdka bújakba világba mentek perdu. Tegnap a Bajkai konyhába Czukrot törtem nagyobb quantumba – igen házias pongyolába, - egyszerre kocsi zörgést hallok kérdem ki jött – a Jósi Lidi – még a Hüle Bábi s azt mondta egy úr jött de nem ismeri,- arra azt mondom hogy mondgyák hogy nem vagyok ott. – egyszerre meg ösmerem a Koltai pap hangját – hát már csak elibe mentem és excuzáltam magam hogy azt hittem hogy ember jött – hát azért nem mentem ki elibe -  de szobám nem lévén – hát a Spaizba ültettem le és itattam borral – poharam sem volt – hát gebréből ivott – mindent meg nézett és igen tetszett neki – kérdezte hogy mért hívta ki az a katona tiszt Faytot? Mert szerette volna tőlem tudni – de én csak annyit mondottam, hogy talán a kártyán vesztek össze – igen mondja nekem is ugy beszélték az embörök – egyebet – egyebet nem tudok rólok annyit mondott hogy most csendesen vannak Dienslék – ugy látszik a faché még mindég tart. Szekkém a merkur újságot meg fogom kapni – de képzeled el melyik Loovad van – á numerust tudom csak a Lovat nem. A havi pénzedet is küldöm-

Szekkém csak már jól éreznéd magad és bajad ne lenne minden dolgom mellett még is sokat búsuljatok utánnad – mert igen hiszek - /: bocsánatot kérek bűneimért.

Nagyka írt Pepi bácsinak – de csak igen röviden – nekem még nem írt - talán a kék ruhát várja.

Szekkém írjál kérlek minél elébb megint. – A jó falusiakról most éppen semmit sem tudok. –

A bajkai kredenczet és Nagyka Tonka kanapéját már által hoztuk – de a mi bútoraink közül még semmit sem.

Most már csókol ezerszer szerető Szekkéd."


Forrás: Saját gyüjtemény
Minden jog Fenntartva!

Forrás: Saját gyüjtemény
Minden jog Fenntartva!


Forrás: Saját gyüjtemény
Minden jog Fenntartva!



Forrás: Saját gyüjtemény
Minden jog Fenntartva!







 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Séta az ötven év előtti Pestről a mai Budapestre (1928) a Váci utca

Amit minden magyarnak tudni kell a Nobel Díjról!

Élelmezési tanácsok betegember részére 1936-ból.